Postanowiłam ruszyć z nową sekcją na blogu, gdzie będę dzieliła się z Wami poradami na temat zdrowego żywienia, a także moimi autorskimi przepisami😊. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na szybką, wegetariańską zupę kokosową, którą bez problemu i wyszukanych składników przyrządzicie u siebie w domu. Pyszny smak gwarantowany💕
Zaczynajmy!
Czego będziesz potrzebować:
- 0,5 litra bulionu warzywnego
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 limonkę
- olej kokosowy
- makaron ryżowy
- przyprawy: imbir, kurkuma, kolendra, czosnek, chili, pasta lub przyprawa curry, sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Pierwszym krokiem jest ugotowanie bulionu. Jeżeli masz już gotowy bulion- przejdź do kroku drugiego. Bulion gotuję z marchewki, selera, pora, pietruszki i cebuli. W trakcie gotowania nie doprawiam go, doprawienie jest ostatnim krokiem w tym przepisie.
Obierz warzywa, pokrój tak by bez problemu zmieściły się w garnku i zalej 0,5 litra zimnej wody. Następnie gotuj na wolnym ogniu przez ok. godzinę.
2. Po ugotowaniu bulionu dodaj do niego jedną łyżkę oleju kokosowego. Gotuj dalej na małym ogniu. Możesz na tym etapie odrobinę doprawić bulion solą lub vegetą.
3. Następnie dodaj mleczko kokosowe i dokładnie wymieszaj, pozwól żeby bulion i mleczko dobrze się połączyły. Gotuj na małym ogniu.
4. W czasie gdy bulion i mleczko łączą się, przygotuj mieszankę przypraw. Tutaj wszystko zależy od Ciebie! 😊 Jeżeli wolisz ostrzejsze smaki- dodaj więcej chili, jeżeli lubisz kolendrę- dodaj jej więcej. Możesz dodać także inne przyprawy, których nie wymieniłam w przepisie, jeżeli uznasz, że bardziej Ci odpowiadają. Przyprawy, których ja używam:
Curry: 2 łyżeczki
Czosnek, kurkuma, kolendra i imbir: po pół łyżeczki
Chili: 1-2 łyżeczki
Wszystkie przyprawy mieszam i podsmażam chwilę na łyżeczce oleju kokosowego (możesz użyć też innego oleju np.: słonecznikowego), następnie taką mieszankę dodaję do gotującej się zupy.
5. Czas na końcowe doprawienie zupy- wciskam do niej kilka kropel limonki i doprawiam solą i pieprzem.
6. Ostatnim etapem jest ugotowanie makaronu ryżowego, który robi się dosłownie w 3 minuty! I tak oto szybka, wegetariańska zupa kokosowa jest gotowa 😊! Opcjonalnie możecie również dodać do niej ciecierzycę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz